|
Renault Laguna Klub Polska LAGUNA KLUB POLSKA
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marcin Krosno Odrz
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: Śro 0:07, 28 Gru 2005 Temat postu: Stuki laguna |
|
|
Od niedawana posiadan lagune ph1 , 1,8 . W kabienie jakby przy kierownicy słychać jakieś stuki.(przy jeżdzie po dziurach)Co to możę być , jeden mechanik mówił że to może jakieś łożysko przy kierownicy?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Śro 0:51, 28 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Witam.
Moze byc to co stwierdzil mechanik ale sprawdz jeszcze laczniki stabilizatora i ogolnie wszystkie mocowania.
Co do tego lozyska na maglownicy to na 99% jest wymienne.
Moze jeszcze byc gorne mocowanie san. Sa cztery simerbloki san. Dwa gorne i dwa dolne gdu wysypuje sie gorne mocowanie to objawy sa podobne jest wtedy takie stukanie jakby w kierownicy na wysokosci pedalow i jest to usterka dosc klopotliwa i kosztowna do usuniecia. Koszt samych simerblokow to ok. 360zl + robocizna ok.250zl. Mnie to niestety czeka po nowym roku. Ale badz dobrej mysli moze u ciebie to jakas drobnostka.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez rodzyn dnia Śro 23:52, 28 Gru 2005, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Marco
Administrator
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: Śro 12:10, 28 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Być może wybiły się drążki kierownicze
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
radek.
Klubowicz
|
Wysłany: Śro 17:08, 28 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Mam to samo. Wymiana łączników stabilizatora nie pomogła. Mechanik stwierdził że to gumowe poduszki Mc Phersonów. Koszt wymiany 400 zł z robocizną. Znowu mam wydatek...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Śro 20:12, 28 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
radek. napisał: | Mam to samo. Wymiana łączników stabilizatora nie pomogła. Mechanik stwierdził że to gumowe poduszki Mc Phersonów. Koszt wymiany 400 zł z robocizną. Znowu mam wydatek... |
Stanowczo powiem NIE 400zl. za taka robote. Kazdy moze to zrobic z odrobina checi w niecale 2godz. Ja te poduszki od amortyzatorow wymienialem pod blokiem. Potrzebne sa tylko sciagacze do sprezyn i do roboty. Jesli nie masz skad zalatwic to kup koszt ok.50zl. a zawsze sie przydadza. Koszt poduszek ok.240zl. (co daje 290 z kupnem sciagaczy ale nie 400!!!) Jak masz ochote sie pobawic to pisze jak to zrobic.
Luzujesz kolo, podnosisz samochod na lewarku i zdejmujesz kolo. Odkrecasz dwie sruby mocujace amortyzator (takie duze na klucz chyba 24) i juz amorek na dole jest odkrecony. Teraz otwieramy maske i odkrecamy te 3 lub 4 sruby (nie chce mi sie isc sprawdzic ile ich dokladnie jest ale chodi o te na kielichu co trzymaja amortyzator) i wyjmujemy amortyzator. Teraz potrzebny jest klucz chyba 17 i imbus do kontrowania. Luzujemy to srube (gorna co trzyma wlasnie ta poduszke) tylko nie za daleko zeby sprezyna nam nie strzelila i zakladamy sciagacze na sprezyny po przekatnych stronach amortyzatora. Po ich skreceniu zdejmujemy gorna poduszke i wyjmujemy sprezyne. Na dolnym oparciu sprezyny jest lozysko ktore mozemy przesmarowac jakims smarem. No i teraz od poczatku tylko w druga strone tzn. zakladamy sprezyne, gorne mocowanie amortyzatora (poduszka) i lapiemy sruba, dokrecamy i luzujemy sciagacze od amortyza, przykrecamy do kielicha i skrecamy na dole. Sprawdzamy czy wszystko jest mocno poskrecane i przechodimy na druga strone.
Mniej wiecej tak to wyglada i nie powinno sprawic wiele klopotu jedynie moze byc potrzebny jakis plyn do odrdzewiania np wd40 i komplet dobrych mocnych kluczy. No to by bylo na tyle decyzja nalezy do ciebie.
Pozdrawiam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
radek.
Klubowicz
|
Wysłany: Czw 0:31, 29 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Spróbuję to zrobić. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Dzięki za poradę!
A gdzie można kupić ten ściągacz do sprężyn
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Czw 17:34, 29 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
radek. napisał: | Spróbuję to zrobić. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Dzięki za poradę!
A gdzie można kupić ten ściągacz do sprężyn |
Sciagacze mozna dostac w sklepach motoryzacyjnych itp.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
radek.
Klubowicz
|
Wysłany: Czw 17:43, 29 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
O.K. poszukam. Dzięki!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
radek.
Klubowicz
|
Wysłany: Śro 0:42, 11 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
rodzyn napisał: | radek. napisał: | Mam to samo. Wymiana łączników stabilizatora nie pomogła. Mechanik stwierdził że to gumowe poduszki Mc Phersonów. Koszt wymiany 400 zł z robocizną. Znowu mam wydatek... |
Stanowczo powiem NIE 400zl. za taka robote. Kazdy moze to zrobic z odrobina checi w niecale 2godz. Ja te poduszki od amortyzatorow wymienialem pod blokiem. Potrzebne sa tylko sciagacze do sprezyn i do roboty. Jesli nie masz skad zalatwic to kup koszt ok.50zl. a zawsze sie przydadza. Koszt poduszek ok.240zl. (co daje 290 z kupnem sciagaczy ale nie 400!!!) Jak masz ochote sie pobawic to pisze jak to zrobic.
Luzujesz kolo, podnosisz samochod na lewarku i zdejmujesz kolo. Odkrecasz dwie sruby mocujace amortyzator (takie duze na klucz chyba 24) i juz amorek na dole jest odkrecony. Teraz otwieramy maske i odkrecamy te 3 lub 4 sruby (nie chce mi sie isc sprawdzic ile ich dokladnie jest ale chodi o te na kielichu co trzymaja amortyzator) i wyjmujemy amortyzator. Teraz potrzebny jest klucz chyba 17 i imbus do kontrowania. Luzujemy to srube (gorna co trzyma wlasnie ta poduszke) tylko nie za daleko zeby sprezyna nam nie strzelila i zakladamy sciagacze na sprezyny po przekatnych stronach amortyzatora. Po ich skreceniu zdejmujemy gorna poduszke i wyjmujemy sprezyne. Na dolnym oparciu sprezyny jest lozysko ktore mozemy przesmarowac jakims smarem. No i teraz od poczatku tylko w druga strone tzn. zakladamy sprezyne, gorne mocowanie amortyzatora (poduszka) i lapiemy sruba, dokrecamy i luzujemy sciagacze od amortyza, przykrecamy do kielicha i skrecamy na dole. Sprawdzamy czy wszystko jest mocno poskrecane i przechodimy na druga strone.
Mniej wiecej tak to wyglada i nie powinno sprawic wiele klopotu jedynie moze byc potrzebny jakis plyn do odrdzewiania np wd40 i komplet dobrych mocnych kluczy. No to by bylo na tyle decyzja nalezy do ciebie.
Pozdrawiam. |
No więc kupiłem sciągacze i nowe poduszki. Koszt to 40 zł za dwa ściągacze i 290 za komplet poduszek. Dzisiaj wziąłem sie do roboty. Rzeczywiście nic trudnego chociaż zajęło mi to trochę więcej czasu niż 2 godziny, ale robiłem to pierwszy raz. No i zaoszczędziłem na mechaniku. Spokojnie każdy może zrobić to samemu. Jeszcze raz dzięki za dobrą radę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Śro 10:08, 11 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Ciesze sie ze pomoglem. Moze duzo nie zaoszczedziles ale zawsze to jakis pieniadz w kieszeni. Sciagacze ci zostaly wiec jak bedziesz wymienial amortyzatory to znow mechanik nie zarobi.
Pozdrawiam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
asusx
Klubowicz
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Byda
|
Wysłany: Śro 12:57, 11 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Witam,
Prwpd. mnie również czeka wymiana tych poduszek znalazłem na allegro po 74 pln/szt . Tylko ciekaw jestem co one są warte i dlaczego Wasze były dużo droższe .W załączeniu link do aukcji allegro . Jeśli ktoś wie coś na ten temat proszę o odpowiedź .
[link widoczny dla zalogowanych]
Pozdrawiam
marcin
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Śro 14:44, 11 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
asusx napisał: | Witam,
Prwpd. mnie również czeka wymiana tych poduszek znalazłem na allegro po 74 pln/szt . Tylko ciekaw jestem co one są warte i dlaczego Wasze były dużo droższe .W załączeniu link do aukcji allegro . Jeśli ktoś wie coś na ten temat proszę o odpowiedź .
[link widoczny dla zalogowanych]
Pozdrawiam
marcin |
No fakt ze niecale 150zl/kpl. to tanio i wydaje mi sie ze warto zaryzykowac i je kupic. Nie jest to element mocno wplywajacy na bezpieczenstwo i moge ci powiedziec ze ja bym je kupil no ale decyzja twoja.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
asusx
Klubowicz
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Byda
|
Wysłany: Śro 14:47, 11 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Tak chyba zrobię .
Pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
radek.
Klubowicz
|
Wysłany: Śro 19:31, 11 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
A ja dopiero dzisiaj zrobiłem jazdę próbną po wymianie poduszek i jak coś stukało tak stuka. Wychodzi na to że to nie poduszki. Nie wiem co to może być. Już mi sie kończa pomysły.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
gregoryiks
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świnoujście
|
Wysłany: Śro 21:38, 11 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Też mi stuka, wymieniałem poduszki silnika,drązki,tuleje wachaczy i dalej stuka.Może to poduszka amortyzatora?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|