|
Renault Laguna Klub Polska LAGUNA KLUB POLSKA
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marcin Krosno Odrz
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: Nie 21:29, 22 Sty 2006 Temat postu: wentylator |
|
|
Witam jak zwykle ja i moja renia mamy problem , co usunę jedną usterkę to pojawia się nowa . Tym razem mam problem z wentylatorem ogrzewania , raz działa raz nie a najgorsze jest to że najczęściej nie działa . Jaka może być tego przyczyna , myslałem że może go zalało bo uszczelka przy przedniej szybie słabo przylega i temtędy dostaje się woda do komory silnika. Usunąłem niedawno filtr przewciwpyłkowy sciagałem podszybie i jakoś nie potrafiłem złożyć dobrze tej uszczelki wpadłem na pomysł zeby ją przylkleić na silikon bezbarwny , co wy na to??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
bieder1
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: SWARZĘDZ
|
Wysłany: Pon 14:14, 23 Sty 2006 Temat postu: jak nie działa to.... |
|
|
jEŻELI WENTYLATOR NIE NIE DZIAŁA CYKLICZNIE TO GO WYMIEŃ ... RACZEJ NIE JEST DO NAPRAWY A PODEJŻEWAM ŻE CI SZCZOTKI NIE DOMAGAJĄ .... KIEDYŚ MIAŁEM TAK W CITROENIE I WYMIANA TYLKO POMOGŁA ... POSZUKAJ TROCHĘ W SIECI ... LUDZISKA CO SPROWADZILI SAMOCHODY NA HANDEL TERAZ JE SPRZEDAJĄ NA CZĘCI A LAGUN JEST BARDZO DUŻO
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Wto 17:53, 24 Sty 2006 Temat postu: Re: wentylator |
|
|
marcin Krosno Odrz napisał: | Witam jak zwykle ja i moja renia mamy problem , co usunę jedną usterkę to pojawia się nowa . Tym razem mam problem z wentylatorem ogrzewania , raz działa raz nie a najgorsze jest to że najczęściej nie działa . Jaka może być tego przyczyna , myslałem że może go zalało bo uszczelka przy przedniej szybie słabo przylega i temtędy dostaje się woda do komory silnika. Usunąłem niedawno filtr przewciwpyłkowy sciagałem podszybie i jakoś nie potrafiłem złożyć dobrze tej uszczelki wpadłem na pomysł zeby ją przylkleić na silikon bezbarwny , co wy na to?? |
Witam i na samym poczatku mowie ze mam to samo. Wiatrak dziala jak chce. Jak nie chce sie wlaczyc to (metoda drastyczna) uderzam go od spodu piescia i juz dziala. Sprobuj i uderz go (pod schowkiem z prawej strony, ma jakas gabke od spodu) jak zacznie dzialac to mamy wysokie prawdopodobienstwo wystapienia tej samej usterki i uporania sie z nia. Napisz czy pomaga te pukanie.
Co do uszczelki to ja sie zgadzam i tez zawsze przyklejam ja na silikon i tez wyjmuje filtr kabinowy na zime.
Jak zrobi sie troszke cieplej to wezme sie za ta dmuchawe i napisze na forum.
Jeszcze slowko do Bider-a szczotki to najmniejszy problem bo skoro tam sa to ktos je musial tam zamontowac a wiec jest mozliwosc ich wymiany. O cenie szczotek to sie raczej nie wypowiem bo sa raczej smieszne a cena nawet uzywanego wentylatora do smiesznych nie nalezy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
maxkow
|
Wysłany: Wto 21:18, 24 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
A u mnie od pewnego czasu wentylator cos chalasuje a najbardziej jak jest zimny, jak sie rozgrzeje to juz jest ok? czy mial z was ktos taki przypadek i cos z tym zrobil?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Wto 21:56, 24 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
maxkow napisał: | A u mnie od pewnego czasu wentylator cos chalasuje a najbardziej jak jest zimny, jak sie rozgrzeje to juz jest ok? czy mial z was ktos taki przypadek i cos z tym zrobil? |
Ja mam takie TRRRRR ale jeszcze cicho jest i zabieram sie za to jak tylko sie zrobi cieplej. Podobno wyciera sie jakas podkladka. Jak sie za to zabiore i zrobie to dam znac.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Hose
Klubowicz
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Naas/Irlandia
|
Wysłany: Wto 22:38, 24 Sty 2006 Temat postu: Re: wentylator |
|
|
marcin Krosno Odrz napisał: | Usunąłem niedawno filtr przewciwpyłkowy sciagałem podszybie i jakoś nie potrafiłem złożyć dobrze tej uszczelki wpadłem na pomysł zeby ją przylkleić na silikon bezbarwny , co wy na to?? |
gdzie w lagunie znajduje sie dokladnie ten filtr pylkowy i jak najszybciej sie do niego dostac?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Marco
Administrator
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: Wto 22:59, 24 Sty 2006 Temat postu: Re: wentylator |
|
|
Hose napisał: | marcin Krosno Odrz napisał: | Usunąłem niedawno filtr przewciwpyłkowy sciagałem podszybie i jakoś nie potrafiłem złożyć dobrze tej uszczelki wpadłem na pomysł zeby ją przylkleić na silikon bezbarwny , co wy na to?? |
gdzie w lagunie znajduje sie dokladnie ten filtr pylkowy i jak najszybciej sie do niego dostac? |
U ciebie (w wersji angielskiej) znajduje się z lewej strony w podszybiu. Jest przykręcony trzema śrubami (gwazidka)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
asusx
Klubowicz
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Byda
|
Wysłany: Pią 19:07, 27 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
miałem to samo : brutalne walnięcie czasami pomagało
ale problem rozwiązałem w nast. sposób wymontowałem schowek (od strony pasażera ) i tam w tunelu od wiatraka nawieu znajduje się coś jakby okrągły "przekażnik" jest osadzony w tym tunelu a od góry ma poprzypinane kable wymontowuje się go przekręcajac go .Poprawiłem luty lutownicą i teraz śmiga aż miło . Może u Was też pomoże .W razie czego piszcie na moje GG lub maila
Pozdrawiam
Marcin
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
marcin Krosno Odrz
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: Pią 21:02, 27 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Dzięki chłopaki za radę . Rzeczywiście jak go walnę od dołu to zaczyna pracować . Nie mam zamiaru dochodzić jaka jest tego przyvzyna , ważne ,że jest ciepełko.Pozdrawiam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Sob 12:14, 28 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
marcin Krosno Odrz napisał: | Dzięki chłopaki za radę . Rzeczywiście jak go walnę od dołu to zaczyna pracować . Nie mam zamiaru dochodzić jaka jest tego przyvzyna , ważne ,że jest ciepełko.Pozdrawiam. |
Skoro "walniecia" pomagaja tak jak u mnie to znak ze w naszych laluniach wystapil taki sam defekt.
Dzieki Asusx za podpowiedz przyjrze sie temu elementowi blizej jak tylko pogoda pozwoli.
Musze wam powiedziec ze zauwazylem ze jak w samochodzie jest wilgoc (na podlodze snieg i lod i parujace szyby ze tak powiem zgnilizna) to dmuchawa wylacza sie bardzo czesto. Odkad dwa dni temu wysuszylem podloge (wyjolem gumowe wycieraczki i wysuszylem wykladzine w samochodzie) dmuchawa dziala caly czas. Ani razu sie nie zaciela i wydaje mi sie ze to moze byc spowodowane wilgocia. Moze wlasnie ta zgnilizna ma istotny wplyw na prace wentylatora (lub jego podzespolow).
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
pimatu
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 20:00, 11 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Miałem też taki sam problem, już myślałem że wentylator zaczyna się kończyć, a wymiana jak wiecie to straszny ból, ale się okazało że wystarczy wyjąć kostkę zasilającą wentylator, poczyścić styki, trochę je podoginać żeby lepiej "stykały" , trochę WD40, i po kłopocie, tak było bynajmniej w moim przypadku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
RNIL
|
Wysłany: Pon 23:34, 27 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Witam.
Ponieważ była tu mowa o kupowaniu używanego wentylatora chciałbym wtrącić swoje trzy grosze.
Otóż w Lalkach w wersji angielskiej wentylator znajduje się po lewej stronie samochodu. W związku z tym kręci się w drugą stronę i po założeniu do kontynentalnej wersji Lalki niestety NIE DMUCHA (sam tego nie przerabiałem w praktyce ale wyczytałem to na grupie użytkowników Renault).
Podobno idzie ten silnik przewinąć ale nie każdemu się to udaje.
Zainteresowanych odsyłam do konkurencji: [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Wto 0:30, 28 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Nie czytalem tych wiadomosci (bo ich troche za duzo) ze strony ktora podales ale na zdrowy rozum to oni glupoty pisza. Nie ma znaczenia czy wentylator jest z lewej, prawej czy nawet pod samochodem zawsze ma za zadanie wciagac powietrze. Kazda firma produkujaca samochody montuje czesci do wielu wersii aut a nawet modeli wiec jaki by byl sens aby renault robilo inne wiatraki (lopatki tloczace powietrze musialy by byc wyprofilowane w inna strone) a to by zwiekszalo cene i komplikowalo dostawy czesci zamiennych do poszczegolnych serwisow. A nawet gdyby tak bylo to przeciez wystarczy zamienic bieguny (+ z -) i nie ma sily ze nie bedzie dzialal bo jest to bardzo prosty silnik elektryczny (zasada taka sama jak w silniku wiatraka silnika (chlodnicy) - przepnij bieguny i wiatrak chodzi w druga strone).
Wiem ze nigdy tego nie robiles a tylko o tym czytales zreszta tak jak ja ale tak pomysl nad tym i czy oni sie nie myla. Moze to oni zle podlaczali bieguny i wiatrak im zle dzialal. Sam juz nie wiem moze inni maja jakies pomysly.
Wracajac do tematu to silnik daje sie naprawic (org. wiatrak z laguny daje sie przewijac (naprawiac) choc o tym tez tylko slyszalem - od znajomego - podobno to robil).
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
RNIL
|
Wysłany: Wto 19:34, 28 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Cześć
Niestety Rodzynku zmartwię Cię. Według katalogu części Renault do Lalki szło 7 (siedem) różnych wiatraków. Mianowicie:
Wersja bez klimatyzacji:
77 01 038 538 - Producent BEHR, kierownica po lewej;
77 01 038 539 - Producent BEHR, kierownica po prawej;
77 01 039 482 - Producent VALEO, kierownica po lewej;
Wersje z klimą:
77 01 035 902 - kierownica po lewej, do 23-01-1996r
77 01 042 189 - kierownica po lewej, od 23-01-1996r
77 01 042 190 - kierownica po prawej, cały okres produkcji.
Wersja z klimą i graną szybą przednią:
77 01 035 902 - kierownica po lewej ( to taki jak wyżej)
77 01 035 904 - kierownica po prawej.
Podejrzewam, że w przypadku kierownicy lewostronnej różnice mogą być minimalne, tak w przypadku sterów prawostronnych jestem w stanie uwierzyć że te silniki mogą się kręcić w drugą stronę i mieć inaczej wytłoczone łopatki.
Nie szukałem tego posta, który opisywał problem ale obiecuję, że jak go znajdę to wkleję linka do niego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
RNIL
|