|
Renault Laguna Klub Polska LAGUNA KLUB POLSKA
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Piter
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 13:18, 07 Maj 2006 Temat postu: Drgania z przodu |
|
|
Witam wszystkich.Posiadam lagune rok 94 poj 1,8 benzyna/gaz.Mam problem w tym, że do czasu wymiany sprzęgła auto jeżdziło wyśmienicie.Gdy zostało wymienione sprzęgło pojawiły się drgania z przodu przy rozpędzaniu powyzej 50,60 na h i przy prędkości 80-90 na h. Zaznacze że drgania te pojawiły się po wyjęciu półosi ze skrzyni biegów , odkręceniu sworzni ,gałek kierowniczych .W następstwie byłem zmuszony do wymiany sworznia wachacza, koncówki drążka kierowniczego ustawienia geometrii.Zawieszenie nie ma żadnych luzów.Mechanik zrobił oględziny półoś i okazało się że nie mają luzów.Może mechanik co składał wszystko popełnił jakiś błąd i żle zlożył te półośki do skrzyni.Przed wymianą sprzęgła wszystko było ok a po drgania.Co to może być ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
raul333
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolnyslask
|
Wysłany: Nie 20:35, 07 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
wyglada mi to na przegub wewnetrzny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Nie 23:21, 07 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
raul333 napisał: | wyglada mi to na przegub wewnetrzny. |
Mi tez i u mnie tez zaczelo trzesc po wyjeciu polosi ze skrzyni.
Poczytaj tu i jeszcze w kilku innych watkach ktorych nie znalazlem bo sa opisane dokladnie objawy, porownaj i napisz czy cos podobnego wystepuje u ciebie.
http://www.lagunazone.fora.pl/viewtopic.php?t=214&highlight=drgania+przodu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
crazytomi
Klubowicz
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: Pon 7:25, 08 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Objawy klasyczne zużytego przegubu, u mnie są podobne objawy szczególnie przy dużym obciążeniu, kupiłem półoś poprzez zamówienie telefoniczne w firmie na drobiarskiej (http://czescifrancuskie.pl) półoś prawą z ABS (pierścień trzeba sobie ze starej półosi przełożyć) za 230 zł + w moim przypadku 25 zł za wysyłkę i 50 zł kaucji zwrotnej po odesłaniu starej półosi czyli mnie to wyniesie 280zł. Kupiłem jeszcze przy okazji poduszkę pod skrzynie za 70 zł. Dla porównania pytałem w kilku sklepach w Lublinie i ceny półosi od 370 do 540 zł.
Półoś jest regenerowana (ponoć przez Renault) ale wygląda jak fabrycznie nowa i dzisiaj jestem umówiony z mechanikiem na wymianę więc napiszę jutro czy pomogło, pozdrawiam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Piter
|
Wysłany: Wto 0:05, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
A jak poznać że to akurat jest półoś do wymiany jak przed wyjęciem było wszystko dobrze i nie było drgań? I czy to jest lewa albo prawa?Albo poduszka pod skrzynie sam już nie wiem?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
crazytomi
Klubowicz
|
Wysłany: Wto 7:19, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Półoś wymieniona wraz z poduszką skrzyni biegów i po drganiach, niestety pozostało huczenie ze skrzyni biegów co jest prawdopodobnie skutkiem zbyt długiej jazdy na drgającej półosi oraz wyrobionych poduszkach.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Piter
|
Wysłany: Wto 10:02, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
A którą półoś wymieniłeś jeśli można zapytaći dlaczego?Wcześniej były wyciągane ze skrzyni?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
crazytomi
Klubowicz
|
Wysłany: Wto 12:10, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Odpowiedzi na Twoje pytania do mnie masz w moim wcześniejszym poście. W moim przypadku to z jednej strony był przebieg 230 tys. ale swoje zrobiły wybite poduszki skrzyni i silnika przez co przeguby pracowały w skrajnych warunkach - wniosek taki, że jeśli z okolic silnik Wam coś stuka np. po puszczeniu sprzegła lub gwałtownym dodaniu gazu to wymieniajcie poduszki !
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Wto 15:03, 09 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Piter napisał: | A którą półoś wymieniłeś jeśli można zapytaći dlaczego?Wcześniej były wyciągane ze skrzyni? |
Tak jak bylo napisane wyzej.
U mnie nic nie bilo ale wyjmowalem skrzynie wiec i musialem wyjac polosie. Po zmontowaniu wszystkiego zaczelo bic - czyli cos sie stalo z polosia, dlaczego nie wiem. Kupilem uzywana, zalozylem nie bilo, pojezdzilem troche ok. roku i bije znow. Wlasnie czekam na nowa polos bo jedna mi przyslali ale sie pomylili i juz wie ze nie bedzie bilo. Dlaczego tak sie dzieje nie wiem a jakie sa objawy bicia to masz opisane w watku do ktorego wkleilem Ci link wczesniej czyli tu: http://www.lagunazone.fora.pl/viewtopic.php?t=214&highlight=drgania+przodu
A polos powodujaca taki stan, czyli to bicie to jest ta dluzsza czyli patrzac z przodu samochodu LEWA (od strony co siedzi pasazer).
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|