|
Renault Laguna Klub Polska LAGUNA KLUB POLSKA
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bialy009
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zambrów
|
Wysłany: Nie 21:02, 02 Kwi 2006 Temat postu: Jaki olej silnikowy ? Co ile tys. km wymiana ? |
|
|
Witam
Niedawno kupiłem Renault Lagune 1995 r. 1.8 8V z gazem, klimatronic i przebiegiem 230 tys. Tak się składa, że poprzedni właściciel jest moim szefem i kupiłem go "z pewnego źródła". On miał ją od 2001 roku i przbiegu 100 000 km (do tego przebiegu serwisowana w RENAULT w Niemczech, a w Polsce sporadycznie RENAULT a przeważnie nadworny mechanik).
Do tej pory zalewany był olej GTX Magnatec Syntetic 5W/40 i podobno nic oleju nie brała. Olej wymieniany był regularnie co 10 000 km. Po tym przebiegu olej jest czyściutki (żadnego widocznego zabrudzenia).
I tu pojawia się moje pytanie, a mianowicie jak myślicie co jaki przbieg wymianiać olej ? Co 12-15 tys. nie będzie za późno ? I czy olej GTX Magnatec Syntetyczny 5W/40 będzie dalej odpowiedni skoro silnik sprawuje się bez najmniejszego zarzutu pomimo takiego przebiegu ? I ile oleju zalewać? Poprzedni właściciel zalewał zawsze 4l ale czy to nie za mało ?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
radek.
Klubowicz
|
Wysłany: Nie 21:10, 02 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Nie wiem jak inni ale ja wymieniam regularnie co 10 tys. km wchodzi mi ok. 5 litrów.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Nie 21:31, 02 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
radek. napisał: | Nie wiem jak inni ale ja wymieniam regularnie co 10 tys. km wchodzi mi ok. 5 litrów. |
Zgadza sie. Renault przewiduje co 10tys km zmieniac a wchodzi ponad 5l. Jezdzij dalej na syntetyku.
PS. 4 litry to sporo za malo (sprawdz czy nie jest pogieta miska olejowa). Mozna skrucic przebieg do wymiany oleju ale nie polecam czekac do 12 - 15tys. km. Nie warto tak oszczedzac.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
bialy009
|
Wysłany: Nie 21:35, 02 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Co do misy olejowej to wlewane było tylko 4 l. z powodu wielkości opakowania (4 l) a nie dlatego, że więcej nie wchodziło Dostałem informację od poprzedniego właściciela, że tyle w zupełności wystarcza.
Więc mówicie, że jednak lepiej wlewać więcej ? Czy jest jakaś różnica w pracy silnika i jego bezpieczeństwie ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Nie 21:44, 02 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
bialy009 napisał: | Co do misy olejowej to wlewane było tylko 4 l. z powodu wielkości opakowania (4 l) a nie dlatego, że więcej nie wchodziło Dostałem informację od poprzedniego właściciela, że tyle w zupełności wystarcza.
Więc mówicie, że jednak lepiej wlewać więcej ? Czy jest jakaś różnica w pracy silnika i jego bezpieczeństwie ? |
Wiesz co ci powiem - ten czlowiek jest nie normalny (przepraszam ale juz nie moglem sie powstrzymac). Ma to zasadniczy wplyw na smarowanie silnika i jego ZYWOTNOSC. Podczas jazdy po zakretach z miejsza iloscia oleju pompa moze nie zalapywac i silnik momentami pracuje na SUCHO (tak samo na podjazdach i zjazdach - pompa moze nie zasysac oleju). Nie wiem (bo nigdy nie sprawdzalem) ale po wlaniu 4 litrow to na bagnecie nie bedzie nawet wskazania poziomu. Wlej pod max. kreske na bagnecie i nie dopuszczaj zeby poziom spadl ponizej minimum .
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
bialy009
|
Wysłany: Nie 21:48, 02 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
rodzyn napisał: |
Wiesz co ci powiem - ten czlowiek jest nie normalny (przepraszam ale juz nie moglem sie powstrzymac). Ma to zasadniczy wplyw na smarowanie silnika i jego ZYWOTNOSC. Podczas jazdy po zakretach z miejsza iloscia oleju pompa moze nie zalapywac i silnik momentami pracuje na SUCHO (tak samo na podjazdach i zjazdach - pompa moze nie zasysac oleju). Nie wiem (bo nigdy nie sprawdzalem) ale po wlaniu 4 litrow to na bagnecie nie bedzie nawet wskazania poziomu. Wlej pod max. kreske na bagnecie i nie dopuszczaj zeby poziom spadl ponizej minimum . |
OK dzięki za odpowiedź, jest to mój pierwszy samochód i nie znam się wiele na motoryzacji (dopiero się ucze ) Co do wysokości na bagnecie to jego poziom jest napewno powyżej minimum, a do tego wskaźnik w samochodzie po dłuższym postoju pokazuje mi gdzieś połowę więc chyba nie jest tak strasznie jak mówisz ?
A co do wlewania pod kreskę to jeśli już to zrobi to zakład mechaniczny Ja do tego się raczej nie nadaję ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Nie 21:53, 02 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
bialy009 napisał: | rodzyn napisał: |
Wiesz co ci powiem - ten czlowiek jest nie normalny (przepraszam ale juz nie moglem sie powstrzymac). Ma to zasadniczy wplyw na smarowanie silnika i jego ZYWOTNOSC. Podczas jazdy po zakretach z miejsza iloscia oleju pompa moze nie zalapywac i silnik momentami pracuje na SUCHO (tak samo na podjazdach i zjazdach - pompa moze nie zasysac oleju). Nie wiem (bo nigdy nie sprawdzalem) ale po wlaniu 4 litrow to na bagnecie nie bedzie nawet wskazania poziomu. Wlej pod max. kreske na bagnecie i nie dopuszczaj zeby poziom spadl ponizej minimum . |
OK dzięki za odpowiedź, jest to mój pierwszy samochód i nie znam się wiele na motoryzacji (dopiero się ucze ) Co do wysokości na bagnecie to jego poziom jest napewno powyżej minimum, a do tego wskaźnik w samochodzie po dłuższym postoju pokazuje mi gdzieś połowę więc chyba nie jest tak strasznie jak mówisz ? |
I dokladnie TAK ma BYC.
Moja rada: zmieniaj olej co 10tys. km - lub czesciej lacznie z filtrem oleju i najlepiej ze swiecami i filtrem powietrza. Kontroluj olej co jakis czas lub przed dluzszym wyjazdem a przy zmianie wlewaj tyle ile ma byc a nie tyle co jest w opakowaniu. A w razie co to wal na forum zawsze ktos doradzi.
Pozdrawiam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
pilar
Moderator
|
Wysłany: Nie 22:05, 02 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Katalog Elf-a w przypadku silnika 1.8 i 2.0 zaleca wlać 5,5 l
Ja leję 5 litrow
Jesli zas chodzi o wymiane to normy w przypadku silnika benzynowego sa takie
12000 km - Syntetyk
10000 km - Półsyntetyk
8000 km - Mineralny
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Malczyk2000
Boss Regionalny woj. Lubelskie
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Pon 8:15, 03 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Ja przy wymianie także leję 5 litrów i to wystarcza. Czyli kupuję opakowanie 4 litry i 1 litr dokupuję. Wymieniam co 10 tyś - ale teraz mam już 12 tkm i dzisiaj jadę wymienić. pzdr
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
raf19
Klubowicz
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Tłuszcz ( mazowieckie )
|
Wysłany: Pon 15:10, 03 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Ja u siebie wymianiam co 15 tys km. Narazie jezdze na oleju 5w30 ELF-a , mam przejechane 107 tys km.W czwartek jade na zmiane oleju do ASO. Jaki olej mam wlać??Dalej taki sam czyli 5w30 czy moze inny.Proszę o podpowiedź.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
pilar
Moderator
|
Wysłany: Pon 17:48, 03 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
smialo mozesz juz wlac polsyntetyka
A dlaczego wymienisz u zdzierusów w ASO???
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
raf19
Klubowicz
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Tłuszcz ( mazowieckie )
|
Wysłany: Pon 18:06, 03 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
A nie wiem.Wydają mi sie najbardziej kompetentni.Jak popatrze na chłopaków z zawodówki którzy pracują u pobliskiego"największego" mechanika to wole jechac tam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
migacz28
Klubowicz
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznan
|
Wysłany: Pon 22:29, 03 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
ja wymieniam co 15tys leje 10W40 półsyntetyk (elf),
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Malczyk2000
Boss Regionalny woj. Lubelskie
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Wto 8:07, 04 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
migacz28 napisał: | ja wymieniam co 15tys leje 10W40 półsyntetyk (elf), |
Ja tak jak migacz ELF Competition STI 10W40 półsyntetyk - wymiana co ok 12 tkm.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Robson
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chełm/Kraków