|
Renault Laguna Klub Polska LAGUNA KLUB POLSKA
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krisu
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 20:47, 16 Mar 2006 Temat postu: Gdzie podnieśc tył laguny? |
|
|
Witam szukam warsztatu w Warszawie lub rozsądnych okolicach gdzie podniosą mi tylnie zawieszenie. Błagam o podpowiedz, bo straszą mnie kwotami od 500 zł w górę i wymianą belki, a czytałem, że ktoś zrobił to za dwie stówy.pzdr
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Arekr
Boss Regionalny woj. Śląskie
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Czw 21:09, 16 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Powiem krótko ja też chciałem podnieść tył Lagunki byłem u mechanika powiedział że podniesienie tyłu może spowodować podczas przejazdu np. przez przejadz kolejowy lub jakąś poprzeczną nierówność przy dużej prędkości wyrwanie tylnich amorków .
A jeżeli chodzi o cene to wszystko zależy od tego czy łatwo uda się wybić drążki skrętne. W mojej Lali prawdopodobnie bedzie trudno bo jest to 10 letni samochód no i mechanik powiedział że cena może dojść nawet do 1000zł
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
FRELUB
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Stegny
|
Wysłany: Czw 21:32, 16 Mar 2006 Temat postu: Re: Gdzie podnieśc tył laguny? |
|
|
Krisu napisał: | Witam szukam warsztatu w Warszawie lub rozsądnych okolicach gdzie podniosą mi tylnie zawieszenie. Błagam o podpowiedz, bo straszą mnie kwotami od 500 zł w górę i wymianą belki, a czytałem, że ktoś zrobił to za dwie stówy.pzdr |
Witam,
napisz dlaczego chcesz podnieść tył i czy uwzględniasz wymianę silentblocków.Lub podaj do siebie nr. kontaktowy.
pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Krisu
|
Wysłany: Czw 21:39, 16 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Wielkie Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.
Frelub-Nie mam zielonego pojęcia, leszcz ze mnie a nie mechanik . Tył chcę podnieść, bo mi przysiad. Mam wrzuconą butle w koło i czasami zdarza mi się w coś stuknąć.
MOJE GG: 8608083!
Zmykam do pracy będę po 22!
Narka
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
FRELUB
|
Wysłany: Czw 21:52, 16 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Krisu napisał: | Wielkie Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.
Frelub-Nie mam zielonego pojęcia, leszcz ze mnie a nie mechanik . Tył chcę podnieść, bo mi przysiad. Mam wrzuconą butle w koło i czasami zdarza mi się w coś stuknąć.
MOJE GG: 8608083!
Zmykam do pracy będę po 22!
Narka |
Może w pierwszej kolejności wymień amortyzatory np. od grandtoura (są twardsze).Koszt zakupu i wymiany mniejszy a może pomoże.
Natomiast jeżeli chcesz podnieść belkę to 500zł Ci wystarczy(twój nr chciałem dać osobie która by się tej operacji podjeła)-tylko prosiła o ten tel. żeby się z Tobą skontaktować.Ja nie mam GG.
Jak będziesz w pracy to mnie już nie będzie więc jak będziesz miał jakieś pytania to na odp. poczekasz do soboty
pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
radek.
Klubowicz
|
Wysłany: Czw 21:53, 16 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Jeżeli tył ci siadł to możesz już mieć zużyte amorki. U mnie jak poszły to na dziurach aż mi dobijały. Słychać było z tyłu głośny stuk. Musiałem wymienić na nowe. Po wymianie tył siedzi zdecydowanie wyżej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Pią 18:57, 17 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Ja u siebie wymienilem amorki (nowe) i tyl jak siedzia nisko tak siedzi. Moja lagunka pracuje na siebie (wozi mieso ) i tez bede sie zbieral za wymiane silentblockow i lekkie podniesienie tylu bo jak jade z towarem i jada ze mna jeszcze trzy osoby to robi sie nie za ciekawie.
Wydaje mi sie ze amortyzatory nie maja az tak wielkiego wplywu na wysokosc a na tlumienie np. przednie zawieszenie podnosi sie po zamontowaniu nowych sprezyn a skoro z tylu nie ma sprezyn to wysokosc ustala belka a nie amortyzator. (jesli amortyzatory sa juz mocno zuzyte (tak jak mial Radek) to moze w niewielkim stopniu pomoc ale mi raczej chodzi o sporo wiecej).
Ceny ok 500zl to takie sredniaki czyli do przyjecia (oczywiscie jesli w gre wchodzi tez wymiana silentblokow)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Krisu
|
Wysłany: Pią 19:22, 17 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Co do amortyzatorów to wiem, ze to nic nie pomaga, bo wymieniałem je jakieś 4 miechy temu. Licząc na to, ze coś to da a tu nic .
Rodzyn- Wiem, że robisz trochę przy częściach (czytałem tu na forum)- może wiesz, w jakich cena ma Twój znajomy amory na przód i poduchy.
PZDR
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Pią 20:09, 17 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Polecialem najtanszym kosztem i wstawilem na przod i tyl amortyzatory firmy Rekord (czy sa dobre czy zle nie mnie to oceniac ale nic nie dobija czy tam cos podobnego) a koszt ich to 135zl/szt przod i 110zl/szt. tyl. Poduszki amortyzatorow 120zl/szt, lozyska amortyzatorow 20zl/szt i dodatkowo sprezyny na przod 180zl/szt. (ceny z lata 2005)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
FRELUB
|
Wysłany: Sob 11:56, 18 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
rodzyn napisał: |
Wydaje mi sie ze amortyzatory nie maja az tak wielkiego wplywu na wysokosc a na tlumienie np. przednie zawieszenie podnosi sie po zamontowaniu nowych sprezyn a skoro z tylu nie ma sprezyn to wysokosc ustala belka a nie amortyzator. |
A gdybyś zamontował z tyłu amortyzatory ze sprężynami to wysokość ustalała by belka ,czy amortyzator?
pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Sob 12:24, 18 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
FRELUB napisał: | rodzyn napisał: |
Wydaje mi sie ze amortyzatory nie maja az tak wielkiego wplywu na wysokosc a na tlumienie np. przednie zawieszenie podnosi sie po zamontowaniu nowych sprezyn a skoro z tylu nie ma sprezyn to wysokosc ustala belka a nie amortyzator. |
A gdybyś zamontował z tyłu amortyzatory ze sprężynami to wysokość ustalała by belka ,czy amortyzator?
pozdrawiam |
Nie za bardzo rozumiem twoje pytanie. Jesli laguna miala by (nazwe to tak choc nie wiem czy dokladnie tak to sie nazywa) belke sztywna i seryjnie montowane amortyzatory ze sprezynami to wtedy wysokosc ustalaly by sprezyny. My mamy belke - tylne zawieszenie bez sprezyn na samych amortyzatorach a przeciez one jak sa zdjete to mozna je wsowac i wysowac bez zadnego problemu wiec wysokosc tylu musi regulowac belka. Zreszta czesto spotykam sie (na forum i u mechanikow) ze stwierdzeniem ze tyl podnosi sie przestawiajac frezy w belce a nie przez wymiane amortyzatorow.W moim przypadku wymiana amorkow kompletnie nic nie dala i znajomy mechanik powiedzial ze tu zostaje tylko podniesienie przez przestawinie na frezach.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
FRELUB
|
Wysłany: Sob 13:06, 18 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
rodzyn napisał: | FRELUB napisał: | rodzyn napisał: |
pozdrawiam |
Nie za bardzo rozumiem twoje pytanie. Jesli laguna miala by (nazwe to tak choc nie wiem czy dokladnie tak to sie nazywa) belke sztywna i seryjnie montowane amortyzatory ze sprezynami to wtedy wysokosc ustalaly by sprezyny. My mamy belke - tylne zawieszenie bez sprezyn na samych amortyzatorach a przeciez one jak sa zdjete to mozna je wsowac i wysowac bez zadnego problemu wiec wysokosc tylu musi regulowac belka. Zreszta czesto spotykam sie (na forum i u mechanikow) ze stwierdzeniem ze tyl podnosi sie przestawiajac frezy w belce a nie przez wymiane amortyzatorow.W moim przypadku wymiana amorkow kompletnie nic nie dala i znajomy mechanik powiedzial ze tu zostaje tylko podniesienie przez przestawinie na frezach. |
No to jedziemy od początku:
belka skrętna zostaje-Tak
zmieniamy amortyzatory na amortyzatory ze sprężynami (jeden nierozłączny element)-Tak
i teraz wysunięcie i wsunięcie nie jest już takie łatwe
i co ustala wtedy prześwit?
oczywiście ,że podniesienie belki da o wiele większy prześwit (mamy tych frezów na drążkach trochę) ale jest droższe
czy któryś z mechaników lub forumowiczów o których piszesz stosował ww rozwiązanie?Chyba nie...
pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rodzyn
Złota rączka
|
Wysłany: Sob 13:32, 18 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Ok "zalapalem" o co chodzi. Masz racje ze sa takie amortyzatory odrazu ze sprezynami (zespolone) i faktycznie nie pomyslalem o czyms takim - zeby to u siebie zamontowac tylko czy jest taki zamiennik do nas . Robiles to . I czy nie zmieni sie w jakims duzym stopniu charakterystyka zawieszenia .
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
FRELUB
|
Wysłany: Sob 15:02, 18 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
rodzyn napisał: | Ok "zalapalem" o co chodzi. Masz racje ze sa takie amortyzatory odrazu ze sprezynami (zespolone) i faktycznie nie pomyslalem o czyms takim - zeby to u siebie zamontowac tylko czy jest taki zamiennik do nas . Robiles to . I czy nie zmieni sie w jakims duzym stopniu charakterystyka zawieszenia . |
Robiłem, jest taki zamiennik (choć to niepotrzebne słowo).
Moja Laguna w jak najmniejszym stopniu jest dupowozem więc te amortyzatory miały usztywnić zawieszenie z tyłu.
pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
|